Test znalostí
1. Jak se jmenuje herečka která hraje Piper?
a) Shannen Doherty | b) Alyssa Milano |
c) Holly Marie Combs | d) Rose McGowan |
2. Která ze sester zemře v posledním díle 3.série?
a) Paige | b) Piper |
c) Phoebe | d) Prue |
3. Jak se jmenuje světlonoš sester?
a) Sam | b) Leo |
c) Cole | d) Andy |
4. Kolik sérií Čarodějek bylo do teď natočeno?
a) 3 | b) 4 |
c) 5 | d) 8 |
5. Která ze sester je nejstarší?
a) Phoebe | b) Piper |
c) Prue | d) Paige |
6. Jak se jmenuje otec Paige?
a) Leo | b) Sam |
c) Daryl | d) Victor |
7. Kdo našel Knihu stínů?
a) Prue | b) Piper |
c) Phoebe | d) Paige |
8. Jak se jmenuje kočka Halliwellových?
a) Kit | b) Kitty |
c) Kate | d) Kokot |
9. Který démon se objevil jak v 1.,2. tak i 5. sérii?
a) Abraxas | b) Barbas |
c) Cryto | d) Wendigo |
10. Které ze sester se v 5.sérii narodí dcera?
a) Piper | b) Phoebe |
c) Paige | d) Žádné |
-výsledky-
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
C | D | B | D | C | B | C | A | B | D |
docela to ujde