


Drew fuler(chris) Začínal jako model-pózováním se žilil už od 16 let Baví ho :basket,surf,tenis,horolezetství a snowboard. |
Brian Krause pro změnu chodil s Alyssou |
Julian McMahon (hraje cola) Chodil s Shannen Doherty Má ženu a dítě |
Holly Maria combs: používá vlasovou kosmetiku ve které je kaviár a šampanské! Tomu říkám luxus..................No což ale pomáhájí to asi to také zkusím:-) |
Alyssa Milano: si pronajala L A.klub za 127 000 dolarů,aby tam uspořádala soukromý mejdánek |
Rose McGrowan: Ujíždí na botách! Ve svém botníku má neuvěřitelných 97 párů bot.Ale nejsou to ledajaké boty...všechny jsou značkové! co se týče hudby byla zasnoubená s Marlynem Mansonem. |
Shannen Doherty vyhodili ze seriálu(nechali jí umřít),kvůli tomu že pila alkohol a na natáčení chodila pozdě a někdy třeba ani nepřišla |
a) Shannen Doherty | b) Alyssa Milano |
c) Holly Marie Combs | d) Rose McGowan |
a) Paige | b) Piper |
c) Phoebe | d) Prue |
a) Sam | b) Leo |
c) Cole | d) Andy |
a) 3 | b) 4 |
c) 5 | d) 8 |
a) Phoebe | b) Piper |
c) Prue | d) Paige |
a) Leo | b) Sam |
c) Daryl | d) Victor |
a) Prue | b) Piper |
c) Phoebe | d) Paige |
a) Kit | b) Kitty |
c) Kate | d) Kokot |
a) Abraxas | b) Barbas |
c) Cryto | d) Wendigo |
a) Piper | b) Phoebe |
c) Paige | d) Žádné |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
C | D | B | D | C | B | C | A | B | D |



















